trajectoria

Xavier Martí Alavedra neix a Barcelona el 1956, estudia fins a COU en 1979 i continua la seva formació al Centre Internacional de Fotografia de Barcelona (CIFB). Centre on comença a fer de professor de fotografia l'any 1983, activitat que ha anat exercint, paral·lelament amb altres labors professionals, fins a l'actualitat en diferents institucions, aules de cultura i escoles d'art i disseny.

L'any 1987 es titula com a tècnic especialista en imatge fotogràfica a l'Escola de Mitjans Audiovisuals (EMAV, Barcelona), mentre amplia la seva formació assistint a nombrosos cursos complementaris de formació amb mestres de la fotografia com Aaron Siskind, Susan Meiselas, Elliot Erwitt, Franco Fontana, Lucien Clerge, Sebastião Salgado i Alex Web, entre d'altres.

Va ser col·laborador del setmanari del diari català Avui (1989-90), pel qual ha escrit diversos articles sobre tècnica i conceptes fotogràfics, i forma part com a col·laborador del consell de redacció de la revista La fotografia (1991-94). En els dos anys posteriors, va ser director de l'agència fotogràfica Vision AgencyVision Photo Productions S.L., tasca que precedeix la seva col·laboració amb el fons històric de la Fundació Endesa, al llarg d'un període de dotze anys com a fotògraf assessor i documentalista. A partir del 2000, i durant set anys, va ser redactor extern de la revista mensual Viajar. El 2007 comença a impartir classes de fotografia a l'Escola Massana i el 2010 crea i dirigeix les Jornades de Fotografia Documental, realitzades a l'Espai Fotogràfic de Can Basté (Barcelona),  jornades que se celebren en cinc edicions.

Al llarg de la seva carrera ha realitzat diversos treballs com a fotògraf comercial, de premsa, editorial, d'il·lustració, social, documental i antropològica. Alguns d'aquests projectes li han portat a realitzar exposicions individuals, a més de participar en diverses projeccions col·lectives, de les quals es destaca recentment la realitzada dins l'Angkor Photo Festival (Cambodja, 2010), amb el seu projecte "L'últim canòdrom".

 

En 2012, participa en l'exposició col·lectiva "Centre Internacional de Fotografia de Barcelona (1978-1983)", organitzada pel MACBA (Barcelona), i exposa individualment en dues ocasions: en el International Photo Art Festival d'Alessandria (Itàlia), amb la seva visió sobre "Barcelona, Catalunya i Espanya", i en el Museu Marítim de Barcelona, amb el seu projecte "Gent de Port. Barcelona 1980", que acompanya aquest llibre com a projecte fotogràfic, editat per The Private Space Books.

En col·laboració amb Marge Books i l'Ajuntament de Barcelona. L'any 2014 edita el llibre Barcelona Porta Coeli, les poesies de David Castillo s'inspiren en les fotografies, i ensenyen un recorregut documental de l'estat del front marítim abans de la transformació de Barcelona, que va estar motivada pels jocs olímpics de 1992.

L'any 2015 publica el llibre l'Últim Canòdrom. Un projecte centrat en el temps, on s'evidència la transformació social de l'entorn. La narrativa de l'escriptor Josep Maria Cadena, acompanya una selecció de fotografies fetes al llarg de trenta anys. Les singulars fotografies expliquen la història de com va ser el darrer Canòdrom que va estar actiu a tot el país.

 

Té obra fotogràfica conservada en els Regards, Rencontres de Photographie, de Villeneuve de la Rivière (França), i en les col·leccions del Museu Marítim de Barcelona i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Descarga
Trajectoria
Descarregueu l'arxiu
Curric 2020 web.pdf
Documento Adobe Acrobat 71.0 KB